Augmented reality demo met Microsoft HoloLens

De technologie blijft ons verbazen en tegenwoordig zijn de meest geweldige dingen mogelijk met de ontwikkelingen die er hebben plaats gevonden. Eén van dé grote ontwikkelingen is de Augmented reality demo met een Microsoft HoloLens. De bril van Microsoft is op dit moment nog niet beschikbaar voor de “gewone” consument. Naar verwachting is dit eind 2018 mogelijk. Om je meer informatie te geven over Augmented reality en Microsoft HoloLens hebben we dit artikel uitgewerkt. Want deze nieuwe technologie is iets wat de moeite waard is om even bij stil te staan.

Wat is Augmented reality?

Om ergens bij stil te staan is het handig om te weten wat het is. Vandaar de vraag, wat is Augmented reality eigenlijk? De letterlijke vertaling is, aangevulde realiteit. Bij Augmented reality (AR) wordt er naast de realiteit dingen toegevoegd om dingen makkelijker voor te stellen. Dit noemen we Hologrammen. In principe wordt er extra informatie weergegeven. Stel je voor dat je in een woonwinkel staat en je bent benieuwd of een bepaalde stoel past bij het idee wat je hebt voor je woonkamer. Met behulp van AR kun je deze stoel plaatsen en door deze toevoeging kun je de realiteit bekijken zoals het zal worden. In tegenstelling tot VR hoeft er bij AR niet direct een bril aan te pas te komen. In veel gevallen is het mogelijk om bijvoorbeeld met een mobiele camera het effect te zien. Augmented reality bestaat verbazingwekkend al ongeveer 65 jaar. Sinds 1990 wordt het gebruikt in onder meer auto’s en vliegtuigen. Hierdoor is het mogelijk om tijdens het rijden/vliegen data te lezen en tegelijkertijd door het raam te kijken. Een doorbraak voor AR in Nederland is onder anderen veroorzaakt door de supermarkt, Albert Heijn. De supermarkt ontwikkelde een applicatie waar bepaalde dinosauriërs te zien waren via de camera en je telefoon. Augmented reality is mede door de geavanceerde smartphones van tegenwoordig voor vele te gebruiken.

De Microsoft HoloLens

De Microsoft HoloLens is een bril die gemaakt is voor Augmented Reality. De bril beschikt over lenzen waar je doorheen kunt kijken. Maar hoe werkt het dan precies? Op de lens worden hologrammen getoond. Omdat je door de lens heen kunt kijken zie je de realiteit samen met de hologrammen. Doordat de bril zelf een lens heeft is er geen smartphone nodig om het AR-effect te zien. De bril functioneert namelijk op het besturingssysteem Windows. Naast het zien van hollogrammen zijn deze te bewegen met de hand. Wat is een hologram eigenlijk? Een hologram is een voorwerp dat wordt gecreëerd door licht. Dit licht is gebaseerd op werkelijke fysieke beelden. Het verschil met de realiteit is dat dit voorwerp niet werkelijk tastbaar is. Een hologram is in 2D en 3D toonbaar. Wanneer je een HoloLens draagt zijn de hologrammen net echt en kunnen de hologrammen ook bewegen. Hologrammen worden steeds vaker toegepast. Maar waarom worden ze gebruikt? Vooral voor ontwikkelaars is AR een handige tool. Door beweegbare hologrammen kunnen de ontwikkelaars verschillende ontwerpen bij elkaar voegen om een beeld te krijgen hoe het eruit zal zien. Naast dit worden er ook optredens gegeven van bijvoorbeeld overleden artiesten die door middel van hologrammen worden geprojecteerd waardoor het lijkt alsof ze er echt bij zijn.

Augmented reality events

Steeds vaker wordt er op events Augmented reality gebruikt. Als een bedrijf een prototype heeft ontworpen hoeft deze door de AR-technologie niet meer daadwerkelijk geproduceerd te worden maar kan dit bekeken worden door middel van een Microsoft HoloLens. Dit bespaart geld omdat er geen productie hoeft plaats te vinden en het bedrijf laat zien dat het mee gaat in de nieuwste ontwikkelingen. Voor een bedrijf is het ook zeer interessant om met een HoloLens het nieuwe product in meerdere ruimtes te projecteren zodat het in meerdere sferen kan worden ervaren. Naast zakelijke events wordt deze technologie ook toegepast in amusementen events. Zoals optredens zoals het eerdergenoemde voorbeeld. Ontdek wat Augmented reality voor jou kan betekenen!