Leasen of huren per dag?

Als ondernemer in het MKB loop je vroeg of laat tegen het uitbreiden van het wagenpark aan. Een lease auto voor de vertegenwoordigers of accountmanagers is vaak pure noodzaak zodra het bedrijf begint te groeien of doorgroeit. Nu is leasen een prachtige oplossing en vaak op betaalbaar maar er zijn andere mogelijkheden.

Lease auto’s

Het bedrijf waar ik begon 5 jaar geleden groeide erg hard. Het was een online speler die in rap tempo webshops lanceerde. Dit ging goed en groeide van 8 naar 35 werknemers in 2 jaar tijd. Hier hoorde ook de noodzakelijke uitbreiding van het wagenpark bij. Dit ging via grote leasemaatschappijen en betrof de goedkopere en zuinige auto’s, voornamelijk Peugeots.
Het bedrijf groeide en dan wordt er kennelijk minder op het geld gelet. Maar het merendeel van de 6 lease auto’s stond op de parkeerplaats stil. De accountmanagers moesten vaak maar eenmalig naar nieuwe partners of leveranciers toe, de vervolgafspraken verliepen telefonisch. Het gebruik van de auto’s werd later eerder recreatief of vanuit pure gemakzucht maar niet meer noodzakelijk.

Peugeot 2008

Auto huren

Na het aflopen van leasecontracten zijn we auto gaan huren. Dus gewoon bij bijvoorbeeld Borent Autoverhuur een auto per dag huren. Een auto huren kost nog geen 20 euro per dag. Dit lijkt een flinke kostenpost maar na wat rekenwerk kwamen we snel tot andere conclusies. Voor ons is huren veel goedkoper dan leasen.
Ons bedrijf maakte gebruik van 6 lease auto’s die gemiddeld 11 dagen per maand werden gebruikt. Hier betaalden we rond de 300 euro per maand per auto voor. Dus 1800 euro per maand. Bij Borent.nl huren we auto’s op de dag dat nodig is (uiteraard van te voren besproken). We huren nu gemiddeld 2 auto’s per dag, voor 21 dagen. Dit zijn dus 42 dagen keer 20 euro. Met het huren vaneen auto komen we dus 840 euro per maand uit. Een flinke besparing. Wel gebruiken we de huurauto’s efficiënter en moeten we hier iets beter voor plannen maar alsnog is de besparing fors.
Persoonlijk denk ik dat veel bedrijven beter kunnen huren per dag dan te leasen met langlopende contracten. In ons geval was huren veel goedkoper en ons bedrijf lijkt generaliseerbaar in deze.