Bedrijfsovername

Nederlanders vormen een ondernemend volkje, jaarlijks beginnen meer dan 120.000 Nederlanders voor zichzelf. Je kunt ervoor kiezen om een volledig nieuw bedrijf op te richten, maar het is natuurlijk ook mogelijk om een bestaande onderneming over te nemen. Een bedrijf overnemen brengt nogal wat voordelen met zich mee, zo kun je direct een vliegende start maken, hoef je geen merknaam meer op te bouwen, heb je direct een (vaste) klantenkring en hoef je niet meer op zoek naar personeel. Maar hoe gaat dat nu eigenlijk precies in zijn werk, een bedrijfsovername?

Soorten overnames

Eigenlijk kunnen we vier soorten bedrijfsovernames onderscheiden: een Management Buy-In, een Management Buy-out, een familiebedrijfsovername en een strategische bedrijfsovername.

Bij een Managers Buy-In wordt (een deel van) een bedrijf gekocht door iemand buiten de onderneming. Vervolgens neemt deze partij de leiding van de onderneming over. Over het algemeen wordt de kopende partij ondersteund door externe financiers. Vaak vindt er een MBI plaats wanneer er binnen het bedrijf geen goede vervanging kan worden gevonden.

Bij een Management Buy-Out wordt een (deel van het) bedrijf uitgekocht door het zittende management. Een voordeel hiervan is het feit dat het huidige bestuur het bedrijf door en door kent en al de juiste contacten heeft. Daar staat echter tegenover dat een manager niet per se een goede ondernemer is….

Een onderneming wordt een familiebedrijf genoemd wanneer meer dan 50 procent van de aandelen in handen is van 1 familie. Veel grote Nederlandse bedrijven zijn familiebedrijven, denk maar aan Blokker, Heineken en Randstad. Eigenlijk vindt de overname van een familiebedrijf op dezelfde manier plaats als alle andere bedrijfsovernames, alleen komen er vaak wat meer emoties bij kijken. Door de aandelen van de b.v. te verkopen wordt het bedrijf overgedragen.

Bij een strategische overname neemt het ene bedrijf het andere over, het is een goede manier om snel te groeien (je neemt namelijk een groot deel van de klanten over), technologische kennis in handen te krijgen of om een nieuwe markt binnen te dringen waarbij er sprake is van hoge toetredingsdrempels.

Financiën en bedrijfsovername

In veel gevallen is er nogal wat geld gemoeid met een bedrijfsovername.  Het is daarom goed om te weten dat je op verschillende manieren aan financiële middelen kunt komen. Naast een de bank kun je bijvoorbeeld ook aankloppen bij een informal investor. Dit is een ervaren ondernemer die bereid is eigen vermogen te investeren in andere bedrijven. Ook kun je ook gebruiken maken van crowdfunding, hierbij kunnen ondernemers via een online platform geld voor hun idee/ bedrijf inzamelen. Tussenpartijen als banken worden er bij dit concept tussenuit gesneden en particulieren (of bedrijven) kunnen direct in de onderneming investeren. Daarnaast kun je als ondernemer in sommige gevallen in aanmerking komen voor subsidies. Zo kun je aanspraak maken op WBSO subsidie en RDA wanneer je je bezighoudt met het uitvoeren van onderzoeksprojecten en kan de Nederlandse overheid garant voor je staan wanneer je de bank onvoldoende zekerheden kunt bieden.