lean six sigma

Begin direct met Lean Six Sigma

Dagelijks beginnen tientallen Nederlanders met hun eigen onderneming, sommigen omdat ze een leuk idee hebben bedacht, anderen omdat ze genoeg hebben van het werken onder een baas. Allemaal hebben ze gemeen dat ze onderdeel uitmaken van het MKB en daarmee cruciaal zijn voor de vaderlandse economie. Ieder begin is weliswaar lastig, maar toch geldt een goed begin is het halve werk. Een fout die veel starters maken is dat ze alles door elkaar doen, waardoor ze na verloop van tijd de belangrijke zaken niet meer kunnen onderscheiden van de zaken die later ook nog wel gedaan kunnen worden.

Er bestaan verschillende methoden om vanaf het begin geordend te werken. In dit artikel op snelstarten.nl gaan we het hebben over Lean Six Sigma, een methode die bijdraagt aan een effectiever en efficiënter productieproces. Je bespaart namelijk een hoop geld, wanneer het productieproces niet op een later moment hoeft te worden gereorganiseerd.

Wat is het?

Lean Six Sigma is geen methode die je binnen een paar dagen onder de knie hebt. Kortweg bestaat het uit Lean of Lean Manufacturing en Six Sigma. Iemand die uitblinkt in Lean, is zeer goed in het sneller laten verlopen van processen. Deze persoon weet precies hoe processen beter op elkaar afgestemd kunnen worden en welke (onnodige) processen geëlimineerd moeten worden. Personen die Six Sigma zich eigen hebben gemaakt, kunnen helpen bij het verbeteren van de productkwaliteit. Ze zorgen voor minder productuitval, door bijvoorbeeld grenzen te stellen waaraan een product moet voldoen, waardoor minder variatie optreedt.

Eigenlijk is zowel Lean als Six Sigma een verzameling van methoden. Misschien heb je wel eens gehoord van methoden als SMED en KANBAN, beiden behoren tot Lean. Waar bijvoorbeeld statische procescontrole en QFD behoren tot Six Sigma. Uiteraard bestaan er ook methoden die tot beiden behoren en de meeste specialisten beheersen naast Lean ook Six Sigma en andersom.

lean six sigma

Bespaar een hoop geld

Nu stel je misschien de vraag, wat heb ik hier als starter aan? Lean Six Sigma kan zorgen voor een besparing van duizenden euro’s. Door Lean Six Sigma in een vroegtijdig te implementeren wordt direct effectief en efficiënt gewerkt en je hoeft na een aantal jaren geen hele reorganisatie door te voeren.

Je hebt bijvoorbeeld een geweldig idee voor een nieuw soort gadget. De gadget blijkt aan te slaan, want in het eerste jaar worden er al tienduizend verkocht en in het tweede jaar zelfs veertigduizend. Het kost veertig euro om ze te maken en je verkoopt ze voor zestig euro. De totale productiekosten bedragen in het tweede jaar 1,6 miljoen euro, en toch heb je het gevoel dat sommige processen nog niet helemaal lekker lopen. Vandaar dat je een Lean Six Sigma specialist inschakelt, deze komt tot de conclusie dat de processen tien procent beter kunnen lopen. Een simpele rekensom leert ons dan dat 160.000 euro op jaarbasis kan worden bespaard. Dat laat je normaal gesproken niet liggen.

Advies

Denk je nu; ik heb wel wat aan zo’n Lean Six Sigma specialist, dan kan de hulp in worden geschakeld van Consultant Lean Six Sigma. Voor meer informatie over Lean en Six Sigma bezoek je http://www.consultant-lean-six-sigma.nl.