Vergaderen is een vak

Als beginnend ondernemer denkt u er misschien niet meteen over na, maar vroeg of laat zult u ook moeten vergaderen en overleggen, met medewerkers van uw bedrijf, met klanten en met medewerkers van andere organisaties. Als u niet gepokt en gemazeld bent in vergaderen en voorzitten, is de kans groot dat het overleg anders loopt dan u verwacht en niet die resultaten heeft die u het liefst ziet.

U kunt een dergelijke teleurstelling voorkomen door u goed voor te bereiden en eventueel te laten adviseren. Een toonaangevende adviseur en trainer op vergadergebied is dr. Wilbert van Vree, die in 1994 promoveerde op de ontwikkeling van het vergaderen door de eeuwen heen en daarna een gespecialiseerd trainings- en adviesbureau oprichtte.

Als startende ondernemer en beginnend voorzitter kunt u veel van uw gading vinden op de informatieve website vergaderwijzer.nl

Vergadertips voor beginners

Als je een overleg organiseert, denk dan eerst na over de volgende twee vragen:
Wat wil je precies bereiken?
Wat verwacht je van de diverse deelnemers?

  • Communiceer je antwoorden op deze vragen via een vergaderagenda, zodat de genodigden het nut en de zin van hun aanwezigheid kunnen bepalen.
  • Geef op de vergaderagenda aan waarover de deelnemers van tevoren moeten nadenken.
  • Als je mensen uitnodigt of een meeting inplant in hun agenda, vraag dan altijd om een expliciete bevestiging van deelname. Zo voorkom je nodeloos wachten op mensen die blijken hun prioriteit elders te hebben gelegd.
  • Nodig deelnemers alleen uit voor dat deel van het overleg waarvoor ze onmisbaar zijn; laat ze geen getuige zijn van onderdelen waar ze geen bijdrage aan kunnen leveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *