Beleggen voor ondernemers

Als ondernemer is het een kans om te gaan beginnen met beleggen, maar dit is iets wat vrij lastig kan zijn als ondernemer. Dit vanwege het feit dat u als ondernemer zoekt naar kansen en onderneemt op basis van kennis en gevoel. Wat u inbrengt als ondernemer is belangrijk voor het slagen van de onderneming. Beleggen werkt anders, hierbij is het belangrijk om onnodige risico’s te vermijden en niet te handelen op basis van gevoel. Daarom een aantal tips voor ondernemers die willen gaan beginnen met beleggen.

Beleggen scheiden van u onderneming

Als eerst hou beleggen gescheiden van u onderneming. Wanneer u gaat beleggen kunt u het beste beleggen in andere sectoren dan waarin u onderneemt, omdat u al in deze sector investeert. Dus wanneer het in die sector slecht gaat, gaat het ook met u beleggingsportefeuille slecht. Door dit te spreiden loopt u minder risico.

Spreid u beleggingen

Spreiding is namelijk ook een van de belangrijkste dingen van beleggen. Het volgende advies is dan ook om te zorgen voor een goede spreiding. Wanneer u uw risico’s spreidt heb je voor de lange termijn een stabieler rendement. Wanneer u alles belegt op één fonds, loopt u ook het risico om alles te verliezen.

Beleg niet op basis van gevoel

Een veel gemaakte beginners fout bij beleggen is het handelen op basis van gevoel en emoties. U gaat beleggen in een bedrijf omdat u een goed gevoel heeft bij dat bedrijf, is niet iets wat u moet doen. Daarnaast moet u ook niet te snel een positie sluiten die in de min staat, het kan goed zijn dat deze positie en paar dagen later weer in de plus staat.

Neem zo nodig een adviseur

Wanneer u niets van beleggen begrijpt, laat u dan adviseren door een financiële adviseur. Zorg er wel voor dat het een betrouwbare onafhankelijke adviseur is.

Besteed niet teveel tijd en geld aan beleggen

Tenslotte besteed niet al u tijd en geld aan beleggen. U onderneming is waarmee u effectief bezig bent en beleggen is iets wat u als een extra activiteit moet zien. Ga geen geld lenen om te kunnen beleggen en spreek met u zelf limieten af.