De Gruyter Den Bosch

Besparen op bedrijfshuisvesting

Onderhandel met de verhuurder

Als beginnende ondernemer is het momenteel vrij eenvoudig te besparen op bedrijfshuisvesting. Er zijn genoeg leegstaande kantoorruimtes, winkels en bedrijfspanden. Door de huidige marktomstandigheden hebben ondernemers een goede onderhandelingspositie. Probeer te besparen op bedrijfshuisvesting door onderhandelen over de maandelijkse huurkosten of over de lengte van de huurovereenkomst. Voor de crisis was het normaal om voor minimaal vier jaar te tekenen. Probeer om een contract of te sluiten voor een of twee jaar. De verhurende partij is allang blij wanneer het pand verhuurd kan worden, ook al is dit voor een korte periode.

Werken vanuit huis

Veel starters beginnen vanuit huis. Veel ondernemers zijn letterlijk op een zolderkamertje begonnen. Je bespaart hiermee aanzienlijke kosten. Vanuit mijn persoonlijke ervaring was het noodzakelijk om een eigen ruimte te creëren. Ik starte met een laptop aan de keukentafel, maar merkte al snel dat dit voor mij niet werkte. Al snel besloot ik om de zolder al kantoor in te richten. Het is voor mij belangrijk dat ik mijn woonruimte en werkplek gescheiden houd. Wegens gezinsuitbreiding moest ik mijn zolderkamerkantoortje verbouwen tot babykamer. We besloten om onze garage op te offeren en door ASR Bouw uit Roosendaal te laten verbouwen tot kantoor. Een groot voordeel is dat ik nu klanten kan ontvangen en toch vanuit huis werk.

Samen een pand huren

Een andere vorm van besparing voor met name ZZP’ ers is de mogelijkheid om met een groep een ruimte te huren. De kosten worden niet alleen gedeeld, maar door gezamenlijk met verschillende specialisten ontstaat ook een bepaalde synergie. Door samen te werken kan je als ZZP’er projecten aannemen die je in je eentje onmogelijk kan klaren. Zo zijn er veel kleine bedrijven die in een pand zitten en samenwerken in de artistieke en creatieve hoek. Maar ook in de online sector zijn er tal van bedrijven die vanaf een locatie zitten. Denk aan een groep van een webprogrammeur, tekstschrijver, ontwerper en online marketing specialist die samen een pand huren. In Den Bosch is de beroemde de Gruyter Fabriek omgebouwd om bedrijven te huisvesten. Ook het oude postkantoor in Breda doet nu dienst als bedrijvencentrum voor kleine ondernemers.