De opkomst van e-books

Wat is een e-book?

E-book staat E-books voor elektronisch boek en deze kunnen vanaf het internet gedownload worden. Het boek dat is gedownload is bedoeld om te lezen via een elektronische reader of tablet. Uiteraard kan het ook via de computer gelezen wordenechter is dit minder populair. In Nederland wordt de e-book steeds vaker gebruikt. In Amerika is het al jaren een succes en is het ook een “big business”. Echter is Nederland momenteel veel aan het ontwikkelen. Steeds meer Nederlandse websites worden gelanceerd waar u uw e-books kunt kopen. Uiteraard kun je ook terecht op buitenlandse websites om bijvoorbeeld uw Engelstalige boeken te kopen. Dan is uw aanbod nog veel groter. Elektronische boeken zijn te verkrijgen in meerdere formaten. Bijvoorbeeld als een HTML (webpagina) of PDF-bestand. Door de opmars van de Ipad en andere tablets word de definitieve doorbraak in Nederland verwacht. Ook op Universiteiten blijken de elektronische studieboeken een succes te zijn. Altijd en overal jou informatie beschikbaar.

De voordelen van een E-book

Sommige mensen hebben als tegenargument van de ebook dat ze liever een écht boek in handen hebben om te lezen. Natuurlijk blijft dit een andere ervaring dan het lezen van een e-book. Maar wat zijn nu de echte voordelen van ebooks?

Ebooks hebben vele voordelen in vergelijking met het gewone conventionele boek. Zo is er natuurlijk de toegankelijkheid van e-books. Je kunt nieuwe boeken iedere dag van de week, 24 uur per dag gewoon met een paar klikken downloaden. Niet alleen is dit ideaal omdat je niet meer naar de winkel hoeft maar dit zorgt er ook voor dat de kostprijs van een boek een stuk lager ligt. Het boek hoeft niet meer gedrukt, vervoerd en opgeslagen te worden in de winkel. Ook blijven er op deze manier geen onverkochte boeken liggen die normaal gezien ook al min of meer bij de kostprijs worden berekend.

Met allerlei nieuwe snufjes kunnen bij ebooks ook allerlei toepassingen worden gebruikt. Zo kun je op een woord klikken wat je niet kent en hier direct de betekenis van zien. Het bijschrijven van opmerkingen en notities is al mogelijk maar ook wordt er steeds meer gebruik gemaakt van bijzondere toevoegingen op de E-books. Zo kan er geluid, muziek, foto, video, links en supplementen in een E-book worden verwerkt wat zorgt voor meer diepgang en interactie.

De levensduur van conventionele boeken en E-book verschilt ook. Boeken van papier vergaan op den duur terwijl E-book altijd kunnen blijven bestaan en aangepast kunnen worden. Dit is erg milieuvriendelijk maar het is natuurlijk ook zo dat ebooks geen papier, inkt en vervoer nodig hebben en dus haast geen vervuiling opleveren, goed voor het milieu!

De leesbaarheid van de ebooks kan bij vele e-readers aangepast worden. Je kunt het lettertype veranderen, de lettergrootte en het schermcontrast. Op deze manier kun je ieder moment van de dag je ebooks lezen, in de zon of s ’avonds in een donkere omgeving. Erg gemakkelijk omdat je voor een boek altijd verlichting nodig hebt.

Nederlandse ebooks

Op het moment zijn er al in veel talen ebooks verkrijgbaar. Ook in Nederland is het lezen van boeken op elektronische apparaten langzaamaan populairder aan het worden. Veel schrijvers en uitgevers hebben er voor gekozen de boeken, naast een papieren uitgave, ook een elektronische uitgave te geven. Hierdoor zijn de boeken ook te lezen op e-readers. Het gemak van het lezen van een boek is een stuk groter geworden sinds het uitbrengen van Nederlandse ebooks, omdat deze gelezen kunnen worden op een e-reader wanneer jij dat wilt. Juist door de mogelijkheid van het lezen van ebooks op e-readers is de leeservaring een stuk fijner geworden.

Op dit moment is het moeilijk om pas uitgegeven boeken in het bezit te krijgen, omdat veel mensen deze boeken willen lezen en deze dus al snel uitverkocht worden. Ook de vraag naar Nederlandse boeken is zeer groot waardoor het vaak ingewikkeld is om een net uitgebracht boek te verkrijgen op de uitgeefdatum of de weken na deze datum. Nederlandse ebooks zijn echter vanaf de uitgeefdatum al online te koop en te downloaden. De wachttijd voor het verkrijgen van een ebook is zeer laag, dus kun je binnen enkele minuten al beginnen met het lezen van het nieuwe boek.

Nederlandse ebooks zijn relatief nieuw op de markt, maar het aanbod groeit erg. Er wordt insommige gevallen zelfs gekozen om boeken slechts als ebooks uit te geven, omdat een papieren uitgave meer kosten met zich meebrengt. Dit heeft voor lezers het grote voordeel dat de ebooks tegen lage prijzen verkocht worden.

eBooks lezen op eReaders

Om eBooks te kunnen lezen moet er altijd gebruik gemaakt worden van een eReader. Deze eReaders bevatten speciale programma’s die er voor zorgen dat het lezen van een boek op het apparaat zeer aangenaam is. Dankzij de moderne technologie wordt het boek gemakkelijk weergegeven op het scherm, en zullen de ogen dit aangenaam kunnen lezen. eBooks lezen op eReaders is hierdoor erg populair geworden, en gaat in de toekomst nog veel groter worden. Op dit moment zijn er verschillende soorten eReaders op de markt gekomen, zoals de iPad en de Kindle. Deze readers vergemakkelijken het lezen van een boek aanzienlijk en hebben plek voor meerdere boeken. Hierdoor hoeven er geen hele pakketten boeken meegenomen te worden. Het aanschaffen van boeken via deze readers gaat ook eenvoudig, en kost slechts enkele seconden. Naast het lezen van eBooks, kunnen hier ook kranten en tijdschriften op gelezen worden. De mogelijkheden met eReaders zijn bijna oneindig, maar juist de reden dat zij gemaakt zijn, de eBooks, zijn uitstekend te lezen op de readers, en zorgen er voor dat de lezer werkelijk in het boek zal komen. Er wordt veel moeite bespaard, doordat het slechts één scherm is dat constant meegedragen hoeft te worden.

Hoe worden Ebooks ontdekt?

Om te ontdekken hoe lezers nieuwe ebooks ontdekken en aanschaffen heeft CEO van Smashwords Mark Coker een poll gehouden onder meer dan 200 leden van het online forum Mobileread.
Uit deze poll kwam naar voren dat zo’n 29% vertrouwt op de suggesties van andere lezers. Deze suggesties kunnen gedaan zijn op online fora en andere websites. Blijkbaar wordt hier redelijk veel waarde aan gehecht. Slechts 4% schaft ebooks aan die door real-life vrienden of familieleden worden aangeraden. 18% gaat in eerste instantie op zoek naar boeken van schrijvers die ze al kennen. Vaak zijn dit de populaire schrijvers die zich al bewezen hebben op de boekenmarkt. Groot voordeel dus voor deze schrijvers want zij hebben vaak een loyaal lezerspubliek.

Er wordt ook wel wat gesurft op het net voor wat aanraders en populaire boeken, dit wordt door zo’n 7% gedaan. Een in het oog springende cover van een ebook kan ook zorgen voor een goede verkoop, 7% geeft aan een boek op basis van de cover te kopen. De anderen kopen ebooks die retailers hen aanraden, schaffen gratis ebooks aan omdat ze gratis zijn of bestellen een ebook aan de hand van de samples.

Vertalingen van e-books

Met de steeds groter wordende populariteit van tablets zoals de iPad en de Samsung Galaxy Tab, wordt ook het lezen van e-books steeds populairder en gemakkelijker. Met een e-reader of tablet is het erg makkelijk om snel meerdere boeken ter beschikking te hebben. Als je op vakantie graag leest, is het met een tablet mogelijk om in een erg compact formaat voldoende leesmateriaal mee te nemen om de hele vakantie mee vooruit te gaan. Daarnaast heb je met vele tablets ook de mogelijkheid om snel en eenvoudig nieuwe boeken direct tot je beschikking te hebben als je natuurlijk een internetverbinding hebt.e-books op tablet
Doordat het steeds gemakkelijker wordt om overal ter wereld allerlei boeken en informatie ter plekke te hebben, richten uitgevers en schrijvers zich ook steeds vaker op een wereldlijk publiek. Succesvolle schrijvers of opkomende schrijvers met erg populaire titels beslissen vaak om boeken in meerdere talen beschikbaar te maken. Voor de schrijver is dit vaak een hele investering omdat het inschakelen van een vertaalbureau voor het vertalen van een boek best hoge kosten met zic
h mee brengt. Zeker als men zich op meerdere landen met meerdere talen wil richten. Over het algemeen zijn het vaak de uitgevers die het risico nemen om de boeken te vertalen en hiermee in verschillende talen uit te brengen. Sommige uitgevers willen het boek echter al vertaald in handen hebben willen ze er geld in steken om het uit te brengen. Wanneer een boek eenmaal in meerdere talen wordt uitgegeven en ook populariteit heeft weten te verkrijgen worden deze kosten natuurlijk snel weer terug verdient. Realiseer je dus dat wanneer je aan een leuke roman van een Franse schrijver begint, die in het Nederlandse vertaald is, hier dus heel wat stappen aan vooraf gaan.

Nog geen digitale openbare bibliotheek in zicht

Steeds meer mensen ontdekken de vele voordelen van een ebook. Toch lijkt het er op dat er voorlopig geen sprake zal zijn van een soortgelijke openbare bibliotheek maar dan met ebooks. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen heeft namelijk een brief naar de Tweede Kamer gestuurd waarin ze aangeeft dat na een onderzoek de conclusie kwam dat het huidige leenrecht wat wordt gebruikt bij boeken niet van toepassing is op digitale boeken. Hierdoor dienen bibliotheken met uitgevers om de tafel te moeten gaan zitten zodat ze uiteindelijk tot een overeenkomst kunnen komen om het uitlenen te bewerkstelligen.

Nog geen twee jaar geleden werd er door de toenmalig staatssecretaris Halbe Zijlstra aangekondigd dat er een landelijke digitale bibliotheek zou komen. Daarnaast werd er toen 30 miljoen euro beschikbaar gesteld voor een digitale infrastructuur. Toch zal er dus voorlopig nog weinig van deze plannen terecht komen. Er lijkt voorlopig geen bijzonder auteursrecht te komen voor een digitale bibliotheek.

Natuurlijk blijft het kopen van ebooks nog steeds erg populair. Ook voor mensen die bijvoorbeeld een computercursus volgen, een kookboek willen lezen of zich willen verdiepen in een roman zijn er genoeg ebooks te verkrijgen, soms zelfs gratis. Een paar klikken en je hebt het ebook binnen handbereik!