debiteurenbeheer uit handen geven

Debiteurenbeheer uit handen geven

Alle ondernemers hebben er vroeg of laat mee te maken. Een opdrachtgever die een rekening te laat betaalt. Je belt iedere week, stuurt zo nu en dan een mailtje. En de uiteindelijk gaan de aangetekende brieven de deur uit. Voor je het weet ben je een paar maanden verder.

Als ZZP’er met een klus van zes maanden is dit een vervelende situatie. Je wil je relatie met de klant niet verstoren. Want hij verzekert dat er binnenkort echt wordt betaald. Zijn accountant is namelijk ziek.  Of hij heeft per ongeluk een verkeerd rekeningnummer ingevoerd.

Het komt ook voor dat een klant wel wil betalen, maar nu gewoon niet kán betalen. Het is dan zaak om goede afspraken te maken. Leg in een een goede betalingsregeling, onder ander rentekosten en vaste betaaldata vast.

Wanneer ga je jouw debiteurenbeheer uit handen geven?

Het binnenhalen van een nieuwe opdrachtgever kost veel moeite. Koud geacquireerd, afspraak gemaakt. Daarna de offerte uitgebracht en nog een onderhandeld. Korting gegeven en eindelijk het contract ondertekend. Jouw standaard termijn is 14 dagen, maar je bent al tevreden als men binnen 30 dagen betaalt. In de praktijk blijkt echter dat de klant na 50 dagen betaalt. Intussen lopen je vaste kosten gewoon door. En ook de extra uitgaven voor je opdracht, zoals reiskosten, extra verzekeringen, inhuur van uitzendkrachten blijven doorlopen. Sterker nog, deze kosten ben je aan het voorfinancieren. Deze extra kosten heb je waarschijnlijk niet inbegrepen in je kostprijs. Hierdoor lever je feitelijk een gedeelte van je marge in.

Daarnaast loopt je bedrijf risico omdat je liquiditeit structureel in gevaar komt.  Dit houdt in dat je zelf ook je inkoopfacturen niet op tijd kan betalen. En daar beginnen vaak de problemen.

Maar ook al heb je geen directe liquiditeitsproblemen, dubieuze debiteuren kosten veel energie. Tijd en energie die een ondernemer beter kan besteden. Met name aan de business waar je jouw boterham mee verdient. Het dus tijd om jouw debiteurenbeheer uit handen te geven. Ik maak sinds enige tijd gebruik van de diensten van Condeb Debiteuren. Ik bespaar hier niet alleen tijd mee, de openstaande facturen worden sneller betaald. Hierdoor is mijn investering al snel terugverdiend.

Voordelen debiteurenbeheer uitbesteden

Waarom debiteurenbeheer uit handen geven?

  • De rekeningen worden sneller betaald
  • Liquiditeit blijft op peil
  • De relatie met de klant loopt geen schade op
  • Besparing op dure kredietwaardigheid abonnementen (Graydon, Creditsafe)
  • Geen extra administratief personeel nodig
  • Ontlast jezelf en medewerkers

 

Photo Credit: kozumel via Compfight cc