emblemen voor op kleding

Emblemen voor op kleding

Wat zijn badges?

Een badge kent eigenlijk vele vertegenwoordigingen: een button, een herkenningsteken, een insigne, een embleem, een naamkaartje, een naamspeld en een tekstspeld. Een badge kan dus voor heel veel verscheidene dingen gebruikt worden maar de overkoepelende eigenschap is dat je het vooral gebruikt om op kleding te bevestigen en wellicht hiermee een boodschap wilt over brengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wat je lievelingsband is, je naam, je politieke standpunt en ga zo maar door. Een badge zegt iets over jou en zorgt er voor dat je uiterlijk gepersonaliseerd wordt.

Geborduurde badges

Bij geborduurde badges wordt het beeldmerk op twill stof geborduurde, twill stof is een stevige katoen stof. Deze badge kan geheel of gedeeltelijk geborduurd worden.

Bij gedeeltelijke borduring is dan ook een gedeelte van de stof te zien als achtergrond. In veel gevallen wordt echter voor volledige borduring gekozen. Er is dan niets meer van de stof te zien en hierbij dekt het geborduurde garen het complete embleem. Het voordeel hiervan is dat er een mooie glanzende uitstraling ontstaat.

De randen van emblemen kunnen eventueel ook gestikt worden. Dit geeft een professionele impressie en verstevigt het embleem. De randen van emblemen met een ‘vrije’ vorm worden doorgaans met een laser gesneden. Dit wordt ook ‘laser-cutted’ genoemd.

Waarom een geborduurd embleem?

Vele organisaties maken gebruik van een logo. Denk aan Bedrijven, overheden, sportclubs, verenigingen en allerlei andere soorten organisaties. Deze logos wil je natuurlijk graag kenbaar maken en een manier waarop je dit kunt doen is door middel van geborduurde emblemen op bijvoorbeeld shirts, caps en trainingsjacks.

Natuurlijk is een geborduurd embleem ook prima te plaatsen op bijvoorbeeld gordijnen, kussens of een ander soort textiel. Hiermee kun je echt je stempel drukken op de inrichting en je logo zo aan iedereen kenbaar maken. Een geborduurd embleem is wasbestendig en komt professioneel over.

Het borduren van het embleem zal gebeuren op een katoenen stof welke erg stevig is waardoor de badge voorzien is van een flink body en deze er echt uit springt. Op die manier komt het logo mooi op het embleem te liggen. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk dat de gehele badge wordt geborduurd.  In dat geval ziet u dan geen stof meer op de achtergrond maar zie je alleen de geborduurde steken zodat de badge mooi glanst.

Geweven badges voor op kleding

Deze techniek wordt meestal gebruikt wanneer een ontwerp te gedetailleerd is om te borduren. De draadjes worden hierbij letterlijk met elkaar verweven, waardoor een zeer gedetailleerd en slijtvast resultaat verkregen wordt.

Ook bij deze techniek is er de mogelijkheid om de randen te stikken of te snijden door middel van lasertechniek.

Wat zijn interactieve badges en waar komen ze vandaan? Interactieve badges zijn badges die bij congressen en evenementen worden ingezet om zo het netwerken effectiever en leuker te maken. Het Amerikaanse bedrijf n Tag was het eerste bedrijf dat in 2003 de interactieve badge op de markt zette. Interactieve badges maken gebruik van infraroodsensoren, om met andere elektronische badges in zijn omgeving te kunnen communiceren.

Interactieve badges

Het bedrijf Badge2Match lanceerde in 2009 een andere versie van de interactieve badge, waarmee het de Broos van Erp Prijs won. De badges van Badge2Match maken gebruik van RFID (Radio Frequency Identification) om met elkaar te communiceren. Bij deze badges, lichten de badges op in dezelfde unieke kleur, wanneer zij een goede match vinden. Hierdoor weten deelnemers van een evenement of congres met welke deelnemers ze het beste kunnen praten. De match komt als gevolg van een profiel dat is gegenereerd bij een online registratie alvorens het evenement. Bij de online registratie worden verschillende ‘matching vragen’ gesteld, waardoor bezoekers van het evenement gematched worden met bezoekers die dezelfde interesses hebben.

Emblemen voor op kleding in het verleden

Het gebruik van emblemen voor op kleding gaat ver terug in de tijd. In de Oudheid werden emblemen van origine voornamelijk op schepen gebruikt om de zeegoden gunstig te stemmen. Soms versierde men de schepen met griezelige symbolen om de vijanden af te schrikken. Oorlogsschepen voerden tijdens de Middeleeuwen het wapen van hun heer of stad, dat vergelijkbaar is met landtroepen die een speciale banner of vaandel meedroegen. In de zeventiende eeuw versierde men het achterste deel van het schip om de naam van het schip te symboliseren. Bij de komst van stalen schepen in de negentiende eeuw verdwenen deze versieringen.

Terugkomst van het embleem

Groot-Brittannië begon in de twintigste eeuw opnieuw emblemen te voeren. Het werd zelfs zo dat elke marineschip een officieel embleem moest voeren. De traditie ging uiteindelijk over tot de luchtmacht. Tijdens de oorlog begon Nederland ook zo’n dergelijke traditie te voeren.

Tegenwoordig

Nu kom je emblemen voor op kleding overal tegen. Organisaties willen bijvoorbeeld hun logo’s op kledingstukken om representatief over te komen. In feite is de werking van het embleem altijd hetzelfde gebleven, het vertegenwoordigd namelijke een bepaalde groep mensen die eventueel naar hetzelfde doel werken. Niet alleen producerende of dienstverlenende organisaties voeren of maken emblemen, maar de scheepvaart en luchtmacht voeren hedendaags nog steeds officiële emblemen.

Emblemen voor op kleding zie je overal terugkomen, zowel op de sportclub als in het straatbeeld. Een echte modetrend is dan ook de preppy-look. Deze look staat voor preparatory, wat de voorbereiding voor het Hoger Onderwijs betekend. Deze look kun je ook wel omschrijven als de Amerikaanse high-school look of college look. De look is niet alleen leuk om naar school te dragen maar zeker ook als dagelijkse outfit te dragen. Denk aan damesmode met baseball jasjes, een witte blouse en blazers met een embleem op van een universiteit.

Emblemen in damesmode

De college look is een comfortabele outfit en ziet er braaf, netjes en helemaal hip uit. Denk bij de college-look ook aan geruite stoffen en leuke accessoires als stropdassen, haarbanden met een strikje en brillen met een donker zwart montuur. Zelfs modemerk SuperTrash heeft enkele items in de collectie. Wat betreft kleurgebruik kun je vooral denken aan vorstelijk blauw, bordeauxrood, wit en grijs.  Het baseball-jasje mag niet ontbreken. Eerder zagen we deze trend al terugkomen in de jaren ’90. De jasjes zijn ideaal voor de herfst en de lente en zijn zowel door mannen, vrouwen als kinderen te dragen.

Op internet zijn er allerlei sites te vinden waar je je college-kleding kunt bestellen, zelfs hele webshops staan er vol mee. Leuk is het wel om zelf je preppy-look samen te stellen. Zo kun je zelf bijvoorbeeld met een groepje vriendinnen of met je studentenvereniging een blazer kopen en hier een zelfontworpen embleem op laten zetten. Uniek en origineel!

Technieken kleding bedrukken

Wanneer u uw bedrijfskleding, t-shirts of iets dergelijks wilt laten bedrukken door een professionele organisatie, zijn er veel verschillende soorten mogelijkheden dit te laten doen. Er bestaan verschillende technieken om uw kleding perfect te bedrukken.

De juiste techniek van kleding bedrukken is sterk afhankelijk van onder andere de ondergrond, de oplage en het aantal kleuren van de applicatie/kleding. Bij de desbetreffende techniek wordt ook rekening gehouden met de gewenste uitstraling van de kleding.

Zeefdruk

Zeefdruk is veruit de meest gebruikte techniek om (werk)kleding te bedrukken. Vooral bij grotere aantallen (+15) is zeefdruk een perfecte techniek.
De zeefdruk techniek gebruiken we bij het drukken van afbeeldingen, logo’s of emblemen op bijvoorbeeld t-shirts, jassen, hoeden of broeken. Echter kan deze techniek ook toegepast worden op papier, kunststof of metaal. Als de ondergrond vlak is, kan zeefdruk gebruikt worden. Per materiaal zullen alleen de gebruikte inkten afwijken.
Zeefdruk is een proces waarbij de inkt door een gaas gedrukt wordt, dit kan in één kleur, maar ook in diverse verschillende kleuren.

Transferdruk

Transferdruk is een manier van zeefdruk, echter is transferdruk interessant wanneer de oplage klein is. Heeft u dan in de toekomst wellicht nog meer orders, kan eenvoudig deze techniek gebruikt worden.
Transferdruk is een bedrukking waarbij de bedrukking eerst in spiegelbeeld op een papier wordt aangebracht. Deze papieren vellen worden op een polyesterstof gelegd en worden dan bedrukt op de kleding.

Flexdruk

Ook flexdruk is interessant bij kleine oplages. De procedure van flexdruk is een printtechniek, waarbij het ontwerp uit gekleurde folie gesneden wordt. Deze folie wordt vervolgens onder hoge druk op de kleding aangebracht. Dit geeft een licht glanzende uitstraling en voelt glad aan. Vooral voor fijne, gedetailleerde ontwerpen is flexdruk geschikt.

Flockdruk

Flockdruk wordt gebruikt om de ontwerpen een luxe, unieke uitstraling te geven. Omdat met flockdruk het ontwerp als het ware ‘bovenop’ de kleding komt, komt dit de uitstraling ten goede. Flock maakt gebruik van vilt en voelt zacht aan.
Wanneer u grote teksten op voornamelijk katoen wilt bedrukken, is flockdruk uitermate geschikt. Op katoen komt het vilt goed naar voren en zorgt dit voor een goede uitstraling!

Weet u nog niet goed welke techniek het beste gebruikt kan worden?
Vraag de specialist van Merchandising Concepts om een concreet advies.

Weet u welke technieken er zijn om zelf te borduren? Hieronder vind u een aantal belangrijke technieken om zelf het heft in handen te nemen. U kunt ervoor kiezen veel moeite erin te stoppen om zelf te leren borduren, of u kunt het uitbesteden aan een bedrijf dat bijvoorbeeld geborduurde elementen voor u op een shirt plaatst.

Doorrijgwerk

Dit doe je op een aftelbare stevige stof. Je werkt hierbij met een telpatroon en maakt steeds twee dezelfde rijen onder elkaar. Het is geen moeilijke techniek en je kunt er zeel veel mee doen als je creatief bent.

Platsteekborduurwerk

Hierbij gebruik je, zoals de naam al aangeeft, een platte steek. Je kunt kiezen voor aftelbare stof en niet aftelbare stof. Hierbij kun je zelf kiezen voor strakke of vloeiende patronen.
De opvolgende steken zullen steeds hetzelfde zijn als de eerste steek.

Tapisserie

Tapisserie is een aftelbare borduurtechniek. Het is aan te raden om een borduurraam te gebruiken om te voorkomen dat het stramien door de warmte van je hand te zacht wordt en het borduurwerk scheef gaat trekken. Je kunt hierbij verschillende soorten steken gebruiken, maar je maakt ze altijd in twee werkgangen. Dit om regelmatig borduurwerk te maken.

Stof veranderen

Hierbij kun je gebruik maken van allerlei borduursteken, de bedoeling hiervan is door borduursteken en/of opgenaaide lapjes of bandjes de stof te veranderen. Hierbij word meestal gebruik gemaakt met stof met stippels, ruitjes of andere regelmatige patronen.

Reliëftechnieken

Deze technieken zorgen voor een hoogteverschil, de meest bekende hiervan is quilting. Hierbij ga je een vulling plaatsen tussen twee stoflagen en daar borduur je op verder.

Zo zijn dit 5 technieken kort in beeld gebracht maar op internet zijn er nog veel meer technieken te vinden, daarnaast kun je er ook voor kiezen om dit uit te besteden aan een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is.