Energie subsidies aanvragen

De overheid stelt ieder jaar miljoenen, zo niet miljarden aan subsidies beschikbaar voor het bedrijfsleven. Vaak gaan deze subsidies naar bijvoorbeeld projecten op het gebied van duurzaamheid of innovatie. Logischerwijs speelt dus de energiebranche hierin een zeer grote rol. Maar hoe kan je hier als MKB´er of beginnende ondernemer van meeprofiteren?

Subsidieaanvragen

Wanneer je besluit om een aanvraag te doen, is het van belang dat je overal van op de hoogte bent. Dit geld voor de zaken vanuit je onderneming, en in hoeverre dit voldoet aan de voorwaarden. Deze voorwaarden moet je dus ook goed snappen. Bij sommige subsidieaanvragen geld een deadline. Houd er dus rekening mee dat de aanvraag tijdig wordt ingediend. Daarnaast is het van belang dat je eerst subsidie aanvraagt, alvorens je start met de werkzaamheden. Vaak wordt er geen subsidie beschikbaar gesteld voor projecten die al zijn gestart.

Laat je adviseren!

Er zijn een hoop organisaties die je kunnen helpen bij het indienen van subsidies RVO is hiervan waarschijnlijk de bekendste, die helpt bij het indienen van aanvragen voor Europese subsidies. Een overzicht van de organisaties die je helpen is te vinden op het Ondernemersplein.

Duurzame energie

Een van de belangrijkste punten op het gebied van subsidies is de energiebranche. Op dit moment zijn er veel uiteenlopende innovaties. Dit gaat van auto’s tot energieopwekking. Zowel de overheid als de EU vinden het belangrijk dat hierin wordt geïnvesteerd. Bedrijven zoals Gazprom werken er hard aan om duurzaamheid in een hoog vaandel te brengen. Zo zijn er bij het afsluiten van contracten voor gas steeds vaker slimme thermostaten beschikbaar, en integratie met zonnepanelen en het elektriciteitsnetwerk. 

 Energieverbruik vastgoed

Vastgoed is in Nederland goed voor 40& van het totale energieverbruik. Veel bedrijven zijn druk bezig met het verduurzamen van de huisvesting. Deze kosten liggen vaak hoog, en zijn op korte termijn niet rendabel. Wel draagt het bij aan het imago van het bedrijf waardoor het ook geld als een “marketingcampagne”. Wanneer je zakelijk een contract afsluit is het verstandig om je hier eerst goed over in te laten lichten door bijvoorbeeld de leverancier of een ander gerelateerd adviesbureau.

Lees hier meer over energieadvies voor gebouwen