Herken jij burnout symptomen?

Voor veel mensen is het herkenbaar; je hebt een mooi leven opgebouwd, een eigen bedrijf of een carriere als professional, een mooi gezin en een mooi huis. Eigenlijk is alles tip top in orde. Maar ineens heb je steeds minder lol in het leven, moet je steeds harder werken voor dezelfde resultaten/ opbrengsten. Het lijkt er op dat er steeds minder uit je handen komt en dat je voor alles steeds meer moeite moet doen. Als het mogelijk zou zijn, zou je er het liefst uitstappen. Op het zelfde moment krijg je van je kinderen en partner te horen dat je afwezig bent en weinig energie hebt. Op een gegeven moment voelt het werken meer als overleven dan dat je er daadwerkelijk zin in hebt.

Deze symptomen kunnen een burnout als gevolg hebben en moeten dan ook heel serieus genomen worden. Doktoren zullen zeggen dat de problemen vooral tussen je oren zitten en dat je het wat rustiger aan zou moeten doen. Maar dat is nu juist helemaal niet mogelijk. Zeker als je een goed lopend bedrijf of een goede carriere hebt, zul je snel het gevoel hebben dat je alles ineens kwijt zult gaan raken, terwijl je juist zoveel moeite hebt gedaan om alles op te bouwen.

Voorkom een burnout

Maar wanneer je burnout symptomen bij jezelf herkent, dan zijn er mogelijkheden om de echte burnout te voorkomen. Wanneer je op dit moment besluit om door te gaan met je huidige ritme, dan loop je het risico dat de burnout symptomen zich omzetten in een echte burnout en dan heb je een groter probleem.

Wanneer je merkt dat het steeds moeilijker wordt om alles draaiende te houden, kun je er vanuit gaan dat dit straks alleen nog maar moeilijker gaat worden. Een weekje vakantie werkt op dit moment ook echt niet om er weer bovenop te komen. Als je de burnout dan eenmaal toeslaat, dan moet je rekenen op een paar maanden die je uit de roulatie bent. Dat is natuurlijk ook niet wat je wilt.

Het is aan te raden om bij het herkennen van burnout symptomen direct aan de bel te trekken en hulp in te schakelen van een burnout coach om verdere problemen te voorkomen.