Lastbegrenzers voor kranen

Lastbegrenzers zijn erg belangrijk tegenwoordig voor kranen. Ze zorgen voor extra veiligheid en kunnen je zo een hele hoop geld en ellende besparen. Toch wordt er nog niet altijd gebruik gemaakt van de lastbegrenzers. In dit artikel vindt je meer over wat de lastbegrenzer is en waar die voor dient. Ook vindt u wat over de regelgeving hiervan. Klik voor meer informatie hier.

 

Regelgeving

Als eerste een stukje regelgeving over de lastbegrenzers en over de kranen. Het is namelijk vanaf een bepaald gewicht verplicht om een lastbegrenzer te gebruiken. Het gebruik wordt verplicht gesteld vanaf een last van 1000 kilogram. Het is echter ook al verstandig als je met minder gewicht gaat tillen omdat je zo altijd weet of jouw kraan een bepaald gewicht wel aan kan of niet. Wanneer er ongelukken gebeuren waar geen sprake is van een lastbegrenzers zegt het wetboek dat direct gevaar in elk geval geacht wordt. Vandaar dat het gebruik van een lastbegrenzer altijd erg nuttig is. Als laatste nog een klein puntje wat belangrijk is om te weten voor gebruik van je kraan is dat wanneer een object zwaarder is dan 10 procent van de maximale last deze in geen enkel geval uitgevoerd mogen worden.

 

 

 

 

De lastbegrenzer

De lastbegrenzer is een hulpmiddel wat helpt om het gewicht te bepalen van een bepaalde last die je gaat tillen met je kraan. De staal of ketting draad die door de lastbegrenzer heen loopt kan natuurlijk maar een bepaald gewicht tillen. Wanneer dit gewicht meer is dan de maximale last dan blokkeert de begrenzer de kabel of laat het een alarm afgaan. Zo kun je direct gevaar altijd vermijden en ongelukken voorkomen. Bedienend personeel van een kraan kan door middel van dit hulpmiddel gewoon zijn gang gaan en hoeft niet bang te zijn dat de last zwaarder is dan de maximale hoeveelheid.