Meeste vacatures voor ICT banen

De kans op het vinden van een ICT-baan is nog altijd groter dan andere banen. De markt trekt aan en dat betekent ook dat andere banen weer te verkrijgen zijn, maar in de ICT is het aanbod nog altijd het grootst. Er zijn vacaturesites waarop maandelijks gemiddeld 2500 nieuwe ICT-vacatures worden geplaatst. Dat is behoorlijk veel. Dit blijkt uit de data van het Monster Year Report. Welke ICT-banen hebben eigenlijk de meeste vacatures? We geven een overzicht.

1 Software developer

Een software developer of softwareontwikkelaar houdt zich bezig met het programmeren van software. Dit is een gespecialiseerde functie en naar dit soort functies is vraag. Veel gevraagde programmeertalen zijn bijvoorbeeld Java, .NET,PHP en C++.

2 Front-end developer

Een front-end developer legt zich toe op de technische aspecten van de zichtbare voorkant van een site of applicatie. Een front-end developer is verantwoordelijk voor de programmatuur die nodig is om het design te laten functioneren.

3 Systeembeheerder

Een systeembeheerder heeft de verantwoordelijkheid voor het beheer en het gebruik van netwerken, computers, printers, faxen en telefoons. Als systeembeheerder zorg je ervoor dat alles goed functioneert en kies je de computers en andere apparaten die het bedrijf wilt aanschaffen.

4 Embedded software engineer

Een embedded software engineer legt zich toe op het programmeren van software die je niet op een computerscherm ziet, maar die verwerkt zit andere computergestuurde apparaten, waaronder een elektrische rolstoel of een wasmachine.

5 Functioneel beheerder

Een functioneel beheerder zorgt voor een brug tussen de gebruiker van een applicatie en de ICT-afdeling die daarvoor de verantwoordelijkheid heeft. De belangrijkste taken van een functioneel beheerder zijn het ondersteunen van de gebruikers bij het specificeren van hun behoefte en zorg dragen voor een juiste informatievoorziening naar de organisatie.

6 Applicatiebeheerder

Een applicatiebeheerder moet zorgdragen voor het functionele of technische beheer van een applicatie of informatiesysteem. Een applicatiebeheerder communiceert onder andere met gebruikers over de functionaliteiten en prestaties en signaleert en lost eventuele problemen of knelpunten op.

7 Informatie-analist

Een informatie-analist bepaalt de kwaliteitseisen waaraan software bij oplevering aan moet voldoen. Vervolgens beoordeelt de informatie-analist de software en begeleidt hij de collega’s bij het gebruiken ervan. Doordat je als informatie-analist continu het bedrijfsproces en de informatiestromen analyseert, word je een absolute deskundige binnen het bedrijf.

8 Business-analist

Als business-analist werk je veelal op het snijvlak van IT en businessprocessen. Je
hebt de verantwoordelijkheid voor het vertalen van de behoeftes van de business naar bruikbare structurele (IT-)oplossingen. Het implementeren hoort daar ook bij. Een business-analist adviseert de business door gedegen analyses te geven. Ook heeft de business-analist vaak een voorlichtende functie waarbij hij nieuwe trends in de markt oppikt en vertaalt naar efficiënte oplossingen.