Post en brieven verzenden

Post verzenden lijkt zo gemakkelijk. Je gooit je brief met de juiste adresgegevens en het juiste aantal postzegels in de brievenbus. De volgende werkdag wordt het poststuk afgeleverd bij de ontvanger op een Nederlands adres. Dat lijkt een eitje; Eenvoudig brieven versturen in Nederland is gemakkelijk, maar onthoudt dat het dagelijks verzenden van vele honderdduizenden poststukken en pakketten een complexe logistieke uitdaging is.

De verwerking van uw verzending bestaat uit veel stappen

  • U deponeert uw brief in de daarvoor bestemde brievenbus op straat, postkantoor of servicepunt.
  • Dagelijks leegt een postmedewerker de postbus en levert de inhoud af naar een van de distributiepunten.
  • De post is gesorteerd op postcode. Een postcode is verplicht is voor een correcte adressering.
  • Gesorteerde poststukken met specifieke bestemmingen worden naar de juiste regio getransporteerd. Dit betekent dat alle soorten transportstromen vanaf dit distributiepunt beginnen om post naar verschillende regio’s te transporteren.
  • Na aankomst in elke regio wordt ieder item nu gesorteerd op plaatsnaam en straat.
  • Een postbode plaatst vervolgens de juiste poststukken in de juiste brievenbus van de ontvanger.


    Dit proces is behoorlijk een complex. Wees ervan bewust dat de poststroom vanuit alle distributiepunten moet worden gestart en voltooid. Hoe ingewikkeld het ook is, het mag geen geen invloed hebben op de uiteindelijke levertijd. De post dient in maximaal twee werkdagen bij de ontvanger aankomen.

Wanneer komt post in buitenland aan?

Hoelang de post erover doet om van Nederland naar een ander land aan te komen is per land verschillend. Je kunt Europese posttarieven op verschillende sites aanvragen. Verstuur je als bedrijf bulkpost? Dan loont het om bij verschillende aanbieders kortingen aan te vragen.