risico's van het erven van een huis

Risico’s van het erven van een huis

Er zijn veel verschillende vormen van een erfenis. De overledene laat in zijn of haar testament weten wat er moet gebeuren met bijvoorbeeld de inboedel of het complete huis.  De nabestaanden mogen dan kiezen of zij deze restanten accepteren of laten varen, want er kleven nogal eens risico’s aan. Wanneer er bijvoorbeeld een huis nagelaten wordt, kan het zijn dat er nog een hypotheekschuld aan vast hangt, waardoor dit het probleem van de nabestaanden wordt als zij het huis accepteren. Dat is natuurlijk niet prettig. Lees in dit artikel meer over dit onderwerp en de risico’s van het erven van een huis.

Risico’s van het erven van een huis: hypotheek

Zoals gezegd is de hypotheek van een huis erg belangrijk om in overweging te nemen bij de risico’s van het erven van een huis. Een hypotheek houdt in dat de eigenaar van een woning het aankoopbedrag niet in een keer kon betalen, waardoor er een lening wordt afgesloten. Dit noemt men bij huizen dan een hypotheek. Deze lening wordt dan over de jaren heen afgelost. Mits dit niet het geval is en de overledene de woning doorgeeft aan zijn familie komen zij met de schuld te zitten, mochten ze het toelaten. Wel is het dan mogelijk dat er nog een overlijdensrisicoverzekering is afgesloten door de oorspronkelijke bewoner. Wanneer dit het geval is, is het mogelijk dat de verzekeraar een bepaald bedrag uitkeert, waardoor (een deel van) de hypotheekschuld afgelost kan worden. Mocht dit niet het geval zijn, moeten de nabestaanden kampen met de schulden.

Zelf wonen

Natuurlijk is het een optie om het adres te verkopen. Als dit zo is, dan wordt de opbrengst logischerwijs verdeeld onder de familieleden. Daarnaast is het ook mogelijk dat een van de kinderen zich wil nestelen in het ouderlijke huis. In dat geval moet dit familielid de woning laten taxeren. Het taxatiebedrag moet dan door de inwonende verdeeld worden over de overige familieleden. Als er bijvoorbeeld 3 kinderen zijn, moet hij elk kind ⅓ van het getaxeerde bedrag betalen. Mocht dit niet lukken met geld, dan wordt er een hypotheek over het te betalen bedrag afgesloten. Over de woning moet dan wel altijd erfbelasting betaald worden. Meer informatie over het (ver)kopen van huizen is te vinden op directhuisverkopen.com.

Schuld

Ten slotte kan het ook zo zijn dat de nabestaanden na de verkoop van de nagelaten spullen nog steeds schulden overlaten. Het is vaak namelijk niet zo dat er een overlijdensrisicoverzekering is afgesloten, waardoor er ook geen geld wordt uitgekeerd bij het overlijden. Als nabestaande is het dan mogelijk om de erfenis onder voorbehoud te accepteren. Dit houdt in dat je het alleen accepteert als er netto een positief bedrag overblijft. Als dit de uiteindelijke keuze is, wordt een vereffenaar ingeschakeld. Deze persoon verkoopt (delen van) de inboedel, in overleg met de familie, totdat de schuld is weggewerkt. Als er dan nog schulden zijn, kan je bij de rechter afstand doen van de erfenis.