Rode en witte wijn

Rode of witte wijn?

Wijnen zijn erg populair in Europa. We drinken ze in alle soorten en maten. De grofste verdeling en gelijk de bekendste verdeling is de verdeling tussen rode en witte wijn. Daar valt al genoeg over te discussiëren. Is rode of witte wijn gezonder? En is rode of witte wijn lekkerder? De laatste vraag is een kwestie van smaak. Die kan je zelf beantwoorden in een wijnproeverij als Tante Margeaux. De eerste vraag is wel te beargumenteren. Beide wijnen hebben zo zijn voordelen en nadelen. Daarom staan hier de grootste voor- en nadelen van beide wijnen in het kort.

Rode wijn

Rode wijn heeft vele redenen waarom het gezond wordt genoemd. Zo kan je diabets voorkomen. Het blijkt zelfs dat het drinken van één glas rode wijn het zelfde effect heeft als bepaalde diabetesmedicijnen. Ook verkleint rode wijn de kans op hartproblemen. Af en toe een rood wijntje is dus goed voor het hart. Dit geldt niet voor alle rode wijnen. De rode wijnen die hier het beste voor werken zijn niet zoete rode wijnen met een laag alcohol percentage. Ook zorgt het voor een beter uithoudingsvermogen. Zo komt er een stof vrij die je uithoudingsvermogen vergroot. Bovendien komen er stoffen vrij die de kans op borstkanker verkleinen en je lever beschermen tegen grote hoeveelheden alcohol.

Witte wijn

Witte wijn heeft ook zo zijn voordelen. Zo beschermt het je hart. Dat komt omdat witte wijn dezelfde stof bevat als rode wijn. Dat is dezelfde stof die ook je uithoudingsvermogen verbetert. Daarnaast heeft witte wijn een desinfecterende werking. Daarom gebruiken ze in sommige culturen witte wijn om wondjes en dergelijke te steriliseren. Daarnaast bevat witte wijn een aantal antioxidanten die je weerstand zal verbeteren. Witte wijn zorgt er dus voor dat je minder snel ziek zal worden.

Nadelen

De nadelen voor beide wijnen zijn ongeveer hetzelfde. Zo bevatten de wijnen metalen. Rode wijn bevat meer metalen dan witte wijn. Metalen zorgen voor een verhoogt risico op verschillende vormen van kanker. Het bekendste nadeel van wijn is natuurlijk het mogelijk overmatig gebruik van alcohol. Dit kan leiden tot een mindere leverfunctie, bepaalde vormen van kanker, verminderde weerstand, alcoholverslaving en een alcoholvergiftiging.

Wat is nou beter?

De discussie of rode of witte wijn beter is zal zeker blijven bestaan. Je kan wel de conclusie trekken dat rode wijn een stuk meer gezondheidsvoordelen heeft. Deze komen alleen tot hun recht wanneer ze in de juiste mate worden gedronken. Dat je niet te veel wijn moet drinken hoeven we je dan ook niet te vertellen. De keus voor rode of witte wijn blijft dus aan jou.