Slim: als ondernemer delen van je productieproces uitbesteden

Jij hebt een fantastisch product en je gaat het op de markt brengen. Veel ondernemers willen graag het heft in eigen hand houden. Zij gaan zelf hun product produceren. Dit leidt vaak tot dure producten van matige kwaliteit. In de volgende gevallen is het zinvol om je productieproces (deels) door partners te laten doen.

Specialistische apparatuur of kennis nodig

Zelfs de meest eenvoudige producten zijn vaak ingewikkeld om te maken. De productiemedewerkers moeten over verschillende vaardigheden beschikken om onderdelen te assembleren. Hierbij gebruiken ze ook nog eens allerlei specialistische apparatuur die jij niet hebt. Er zijn voldoende bedrijven die de juiste mensen en apparaten wel in huis hebben en die morgen kunnen beginnen met produceren.

Je weet niet hoeveel je gaat verkopen

Vaak heb je van tevoren nog geen idee hoeveel producten je gaat verkopen. Dan is het handig als je een partner hebt die zich aan kan passen aan de vraag. Een telefoontje naar het assemblagebedrijf is voldoende om een productielijn te openen of te sluiten. Als je zelf je productie op moet voeren, ben je vaak veel tijd kwijt aan het werven van extra mensen.

Je besteedt je tijd liever aan iets anders

De productie van je product en het managen hiervan is uiteindelijk maar een klein deel van je werkzaamheden. Als ondernemer ben je ook verantwoordelijk voor de inkoop, boekhouding, marketing en sales. Je wilt je product wellicht ook nog verder ontwikkelen. Om tijd vrij te maken voor de dingen waar je echt goed in bent, moet je taken afstoten.

Durf los te laten

Veel ondernemers willen alles zelf doen. Zo hebben ze de controle. Soms is het beter om zaken los te laten en over te laten aan een specialist. Dit is niet anders als het gaat om het productieproces. Je hoeft hierbij niet bang te zijn dat iemand met jouw idee ervandoor gaat; je kunt je idee gewoon beschermen. Een slimme ondernemer besteedt dus uit.

Door de uitvoering van het productieproces geheel of gedeeltelijk los te laten creëer je ruimte. Niet alleen zijn de kosten vaak lager, je kunt ook een betere kwaliteit leveren. Tot slot heb je meer tijd over voor andere dingen, zoals het verbeteren van je product.