SnelStart: Cursus PowerPoint


PowerPoint is een programma waar u vast weleens van heeft gehoord. PowerPoint bestaat al sinds 1987. Inmiddels kunt u werken met de dertiende versie: Microsoft Office PowerPoint 2016. Met dit programma uit het Microsoftofficepakket kunt u professionele presentaties maken die visueel aantrekkelijk zijn.

Bij het maken van een PowerPoint kunt u zo creatief zijn als u zelf wilt. Weet u niet hoe dit moet? In dit artikel leert u meer over de mogelijkheden van Microsoft Office PowerPoint 2016.

Waar kunt u PowerPoint allemaal voor gebruiken?

PowerPoint kan gebruikt worden om presentaties mee te geven, en er zijn verschillende PowerPoint templates die passen bij de soort presentatie die gegeven moet worden. Een template is een vaste opmaak voor, in dit geval, uw presentatie. In PowerPoint 2016 zijn er ongekend veel verschillende templates die aansluiten bij het thema van uw presentatie.


Er zijn meer dan 60 verschillende categorieën waar u uit kunt kiezen. Hieronder worden een aantal grote categorieën besproken.

  • Zakelijk is een grote categorie. Er zijn veel verschillende zakelijke PowerPoint designs, zoals een presentatie speciaal voor de oriëntatie van een nieuwe werkplek of voor de presentatie van verkoopcijfers. Een officiële template kan hierbij helpen, omdat u zo niet zelf hoeft te knutselen. Ook weet u zeker dat het er professioneel uitziet, wat erg belangrijk is bij bijvoorbeeld het aannemen van een nieuwe werknemer.
  • Opleiding is een andere categorie. In deze categorie ziet u bij de PowerPoint templates verschil tussen de lagen van het onderwijs. Aan het uiterlijk is te zien of het bijvoorbeeld om een presentatie voor op de basisschool gaat of een presentatie voor voortgezet of hoger onderwijs. Bij sommige templates ziet u namelijk geanimeerde treintjes, terwijl andere templates een serieuzer design hebben, zoals boeken. Daarnaast zijn er templates waarin een zandloper is verwerkt. Deze zandloper timet bijvoorbeeld 30 seconden. Dit zijn geschikte templates als u bijvoorbeeld een elevator pitch moet geven waarbij u slechts een beperkte tijd heeft om uw verhaal te vertellen.
  • Diagrammen is ook een categorie. Bij diagrammen vindt u meer dan 60 soorten diagrammen waarmee u kunt werken. Zo kunt u uw presentatie bijvoorbeeld weergeven met een staaf- of cirkeldiagram en door middel van een trechter. Deze categorie is handig als u een nieuw systeem binnen uw bedrijf uit wilt leggen of cijfers op een overzichtelijke manier wilt weergeven. Op deze manier begrijpen de toehoorders van de presentatie wat u vertelt.
  • Een andere categorie is Marketing. Bij de PowerPoint templates van marketing ziet u dat deze vooral vanuit een bedrijf gericht worden op externe partijen. Dit is te zien doordat er vaak een speciaal plekje is voor de bedrijfsnaam.  

Naast deze categorieën zijn er nog een aantal. De meeste hiervan hebben maar 1 of 2 templates. U kunt verschillende templates van het internet downloaden om het assortiment uit te bereiden. Let hierbij wel op dat u dit van een betrouwbare site doet om virussen te voorkomen.

Zelf een design maken

Naast alle standaard templates kunt u ervoor kiezen om zelf een PowerPoint design te maken. U opent dan een blanco presentatie en klikt op ‘ontwerpen’. Nadat u hier een template heeft samengesteld, kunt u aan de slag met eigen grafieken, Word Art, overgangen, animaties en nog veel meer. Let wel op dat u niet te veel opties toepast in uw presentatie. Hierdoor kan uw presentatie lastig te volgen worden, omdat hij dan te druk is. Als u op een professioneler level aan de slag wilt met PowerPoint, kunt u een cursus PowerPoint volgen. Deze cursussen kunt u online doen, maar u kunt ook een cursus bijwonen zodat u vragen kunt stellen. Let wel op dat u een officiële cursus volgt om te voorkomen dat u geld uitgeeft aan iets waar u niets aan heeft.