Starten met vermogensbeheer

De verkoop van een goedlopend bedrijf, het winnen van een loterij of het erven van een flinke som geld. Dit zijn slechts een paar mogelijke momenten waarop je ineens de beschikking krijgt over een groot geldbedrag. Veel mensen weten op deze momenten niet precies wat ze met het bedrag aan moeten: moeten ze het op een spaarrekening zetten, er lekker van op vakantie gaan, de beurs of toch kunst kopen? Vooral wanneer je gewend bent om van een doorsnee inkomen rond te komen en ineens met een groot geldbedrag te maken krijgt, is het verstandig om contact op te nemen met een vermogensbeheerder.

Vermogensbeheerders

Een vermogensbeheerder beheert het geldbedrag voor jou. Dit kan een bank zijn of een andere gespecialiseerde financiële instelling. Vroeger ging het over grote geldbedragen, vaak vanaf €100.000, maar tegenwoordig kun je ook al met een kleiner bedrag aankloppen. Bij het uitzoeken van een goede vermogensbeheerder is het belangrijk dat je goed uitzoekt of de onderneming over een vergunning van De Nederlandse Bank beschikt. Daarnaast is het belangrijk dat je een klik hebt met je persoonlijk adviseur, hij of zij moet een gevoel van vertrouwen opwekken en duidelijk antwoord kunnen geven op al je vragen.

Een risicoprofiel opstellen

Bij aanvang wordt er op basis van je doelen, wensen en karakter een zogenaamd ‘risicoprofiel’ opgesteld. Financiële instellingen zijn hiertoe wettelijk verplicht en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) ziet er ook op toe dat dit wordt gedaan. Op basis van dit risicoprofiel wordt volgens de te volgen strategie bepaald. Ben je een defensief persoon, dan zal het geld veiliger worden geïnvesteerd dan wanneer je een offensief persoon bent. Dit houdt ook automatisch in dat je ook op een lager rendement moet rekenen.

Individueel en collectief vermogensbeheer

Vermogensbeheer kunnen we onderverdelen in individueel en collectief vermogensbeheer. Bij individueel vermogensbeheer wordt het vermogen door een persoonlijk adviseur beheerd, zo kan er worden geïnvesteerd in aandelen, obligaties, onroerend goed etc.  Er is dus sprake van maatwerk. Het behaalde rendement en de persoonlijke doelstellingen worden geregeld geëvalueerd om te bepalen of men op de goede weg is.

Bij collectief vermogensbeheer wordt het vermogen van meerdere investeerders gecombineerd en over verschillende financiële producten gespreid, bijvoorbeeld door te investeren in een beleggingsfonds of een standaard portefeuille. Het grote voordeel hiervan is dat je minder risico loopt. Daarnaast is het bij collectief vermogensbeheer mogelijk om al met een relatief klein bedrag deel te nemen.

Vermogensbeheer is dus voor steeds meer mensen een interessante optie geworden. Aan de hand van je wensen en doelen is er