Starten in Vlaanderen

Vaak loeren Nederlandse ondernemers naar België en dan in het bijzonder naar Vlaanderen. Dat is vooral het geval wanneer men aan uitbreiding denkt of ondernemen via internet.

Op zich niet onlogisch want de taal is quasi gelijk.

Ondernemerscultuur

De taal in Vlaanderen mag dan wel (grotendeels) gelijklopend zijn, de ondernemerscultuur is dat niet.

Vooreerst is Vlaanderen niet zo ondernemend als bijvoorbeeld Nederland. Men houdt er ook andere gebruiken op na.

Het meest opvallende is het introvert of bescheiden karakter van de Vlaamse ondernemerswereld. Niet onbelangrijk voor wie B2B zaken wil doen.

Zo heeft het geen zin om te imponeren of jezelf luidruchtig aan te prijzen in Nederland. In dat geval doet de Vlaamse ondernemer zijn deur dicht in plaats van te luisteren naar de opportuniteiten die u voor hem in petto hebt.

Bourgondiërs

Vlamingen zijn Bourgondiërs. Niet voor niets dat je op de middag overal voor een gesloten deur staat. Dan zitten ze aan tafel en hier kun je voordeel uit halen.
Bijvoorbeeld door een relatie of potentiële klant uit te nodigen voor een lunch. Hou er dan wel rekening mee dat een soep of broodjesmaaltijd niet volstaat. Niet dat er zwaar getafeld moet worden maar er mag wel wat vlees aan de botten zitten.
De ideale prospectie omgeving is die van een brasserie of knus restaurant.

Je eigen bedrijf

Wil je een eigen bedrijf starten in Vlaanderen? Dan komt het er op aan om kennis en kennissen op te doen. Of raadpleeg Start to Start (www.start-to-start.be) de wegwijzer voor starters. Een centrale site die je doorverwijst naar alle relevante diensten voor wie in Vlaanderen wil ondernemen.