Steeds belangrijker voor organische vindbaarheid: UX

Het web ontwikkelt zich steeds verder. Met name ook zoekmachines zoals Google die websites en applicaties rangschikken voor zoekopdrachten. In een notendop de meest belangrijke ontwikkeling op dit gebied is dat Google steeds meer aandacht is gaan besteden aan de gebruikerservaring de afgelopen jaren. Logisch toch? De eerste zoekmachines keken alleen naar hoe vaak een zoekwoord voorkomt op een pagina. Dat was nogal dom want pagina’s die veelvuldig een zoekwoord herhalen konden zo de macht grijpen. Makkelijk te manipuleren en slechte gebruikerservaring als gevolg.

Toen kwam Google in de game en wat zij deden is een citatie systeem introduceren dus een pagina met veel verwijzingen of citaties of links hoe je het ook wilt noemen zijn belangrijker dan pagina’s die dit niet kennen. Een beter systeem, maar alsnog veel manipulatie nu op link vlak.

Het gaat uiteindelijk allemaal om de eindgebruiker die moeten we centraal zetten. Zoekwoorden prevalentie, externe links zijn geen ideale middelen om dit voor elkaar te boksen. Wat wel? Een geweldige gebruikerservaring. Dit valt te meten door o.a. gemiddelde tijd op website, bounce rate en terugkerende bezoekers en dit valt prima te monitoren met alle date die Google voor handen heeft vandaag de dag.

Uiteindelijk vertellen deze metrieken het verhaal hoe goed geholpen de bezoeker is met een bepaalde pagina.

Okay leuk en aardig dit verhaal. Maar hoe kunnen wij als doorsnee website eigenaren dit proces positief beïnvloeden? Door een geweldige UX. Dat vertaald zich in logisch functioneel grafisch ontwerp. Voor de hand liggende intuïtieve layout. Moderne minimalistische esthetiek. Een gespecialiseerd UX bureau zoals kraakmakend.nl kan hiermee helpen. Hier staat in meer detail beschreven wat UX optimalisatie nu precies inhoudt: https://kraakmakend.nl/user-experience-design/. Enfin, het is zaak voor 2019 dat jouw website primair gaat voor gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid, in plaats van dingen als links of zoekwoorden laten vallen in teksten en on-page instellingen.