Student en ondernemer: doen!

In Nederland hebben ongeveer 3000 studenten een onderneming. Dit varieert van kleine eenmanszaken die weleens een freelance-klus doen tot studenten met een onderneming met werknemers en een significante omzet. Hoe dan ook: ondernemen en studeren is een goede combinatie!

De voordelen

Ten eerste is het runnen van je eigen zaak een stuk leuker dan vakkenvullen in de supermarkt of biertjes tappen in een café. En dan is er het financiële aspect: met een goed lopend bedrijfje is je uursalaris al snel aanzienlijk hoger dan een bijbaantje in loondienst.

Maar misschien nog wel het grootste voordeel van een bedrijfje starten in je studententijd is: je kunt vaak het risico lopen. Studenten zijn jong, hebben geen kinderen, geen vrouw, geen hypotheek, geen lease-auto. Oftewel: ze hebben niet die maandelijkse lasten die ze hoe dan ook moeten opbrengen. Een student is sowieso gewend om zuinig aan te doen en van betrekkelijk weinig geld te leven. Ze zijn nog niet gewend aan een luxe levensstijl; iets wat oudere personen die al jaren in loondienst werken vaak weerhoudt van het ondernemerschap.
Voor een student is het gemakkelijker om met een mislukking op ondernemersgebied om te gaan. Ze hebben altijd nog hun studie en kunnen na hun studie gewoon gaan solliciteren, mocht dit nodig zijn.

De ultieme combinatie?

Studerend en ondernemend, maar levert het ondernemen nog te weinig op? En hebben de ouders inmiddels ook de geldkraan dichtgedraaid? Misschien is het dan handig om nog wat studentenwerk ernaast te doen. De ultieme combinatie? Vanuit tijdsoogpunt niet voor iedereen weggelegd, maar het kán wel degelijk en de voorbeelden zijn er. Studeren à 25 uur in de week, ondernemen à 25 uur in de week en een bijbaan à 15 uur in de week betekent nog steeds dat er tijd genoeg is om een biertje te drinken. Wél vereist dit – uiteraard – een ijzeren discipline. Maar zodoende zorg je ervoor dat je in de onderhoud kunt voorzien, dat je wellicht nog wat geld overhoudt om in je bedrijf te investeren en, tot slot, is het ten voordele van het CV. Dat CV is overigens met name interessant wanneer er uiteindelijk toch besloten wordt om voor een baas te gaan werken! Overigens, klik hier voor tips omtrent het schrijven van een goed CV.

kvk

Begint het te kriebelen? Hoe nu te beginnen? Via de (website van de) KvK kan makkelijk informatie worden ingewonnen, maar ook een website als ikgastarten.nl (een onderdeel van Rabobank) verschaft veel informatie op alle facetten van het ondernemen. Veel succes!