Vind gratis 3D modellen voor je eigen 3D printer

Printen in 3D wordt steeds populairder. Als je een eigen 3D printer hebt is het mogelijk om van je eigen ontwerp een tastbaar voorwerp te laten maken. Als je niet helemaal thuis bent in het ontwerpen is het mogelijk om modellen te downloaden via verschillende bronnen. Er zijn apps en meerdere platforms waarop de modellen te downloaden zijn. Zo kun je leuk gebruik maken van een  Ultimaker 3D printer. Wanneer je voor het eerst een 3D printer koopt gaat er een wereld voor je open met mogelijkheden. Een zeer bekende 3D fabrikant is Ultimaker. Het bedrijf is opgericht door 3 Nederlanders in Geldermalsen. Na de oprichting is het bedrijf uitgegroeid tot een van de grootste bedrijven in de 3D branche.

Gratis 3D apps

Er zijn een aantal gratis apps waar je 3D ontwerpen kunt downloaden om deze vervolgens uit te printen vanaf je 3D printer. Ze zijn te downloaden in de store vanaf je smartphone. Binnenkort is het misschien zelfs mogelijk om een zelf ontworpen voorwerp vanaf je iPhone 8 uit te printen. Maar om rustig te beginnen is het leuk om eerst via de gratis app eens wat inspiratie op te doen over 3D printen en de mogelijkheden die er zijn. De leukste ontwerpen kun je er vinden om vervolgens uit te printen. 3D tekenen is lastig en kost tijd om onder de knie te krijgen. Door middel van apps is het mogelijk om erachter te komen hoe een model in elkaar zit en hoe het printen in zijn werk gaat. Je zult werkelijk verbaasd staan over de vele ontwerpen. Naast ontwerpen die je kunt downloaden geven de apps ook hulp voor het 3D tekenen.

Modellen klaar om te printen

Via verschillende platformen staan er modellen klaar die je uit kunt printen. Kies een rubriek uit en kies hieruit een ontwerp om uit te printen. Een voorbeeld hiervan is Google Sketchup. Hier kun je schaalmodellen ontwerpen in vorm van een bestand. Want om 3D te kunnen printen heb je een bestand nodig waarin een 3D ontwerp staat. Er zijn mensen die volledig zelf 3D kunnen tekenen maar dit is niet voor iedereen weggelegd. Dit is ook de reden waarom er meerdere hulpbronnen zijn om 3D te kunnen ontwerpen. Iedereen moet ergens beginnen en dit is een goede stap richting het echte ontwerpen. Een bekende site waarop je 3D kunt ontwerpen is ifind3D.com Via deze link kan je via een zoekterm jou 3D ontwerp zoeken om vervolgens uit te printen. Wil je bijvoorbeeld een horloge laten printen? Typ bij de zoekmachine horloge in en er komen verschillende ontwerpen naar voren die je kunt uitprinten. Als je een leuk model gevonden hebt kun je deze opslaan. Via het printprogramma kun je dit ontwerp uit laten printen.

Je eigen 3D printer

Om de ontwerpen uit te kunnen printen heb je een eigen 3D printer nodig. Sinds het zo populair is geworden is de prijs van een printer fors gezakt waardoor het ook voor de “gewone” consument te betalen is. Via een programma op je smartphone of pc kun je de printer aansturen om het ontwerp tastbaar te maken. Eén van de bekendste fabrikanten van een 3D printer is Formlabs. Het Amerikaanse merk bestaat sinds 2011 en is uitgeroeid tot 1 van de bekendste binnen de printer wereld. Vrijwel de meest verkochte printer van Formlabs is de form 2 en staat bekend om de betrouwbaarheid van het apparaat. Omdat het steeds populairder wordt zie je tegenwoordig ook vaker een reclame voor een 3D printer voorbijkomen. Er zijn steeds meer mensen die deze manier van printen gebruiken in het dagelijks leven en/of zakelijk leven. Tegenwoordig zijn er veel bedrijven die het printen in 3D gebruiken. Bijvoorbeeld bedrijven in de modewereld. Verschillende modeaccessoires kunnen worden uitgeprint en worden gebruikt.

Van model naar eindresultaat

Een ongelofelijk iets. Dat je vanaf een apparaat iets kunt ontwerpen om het vervolgens te laten uitprinten. Je gekste ideeën kunnen nu worden gemaakt. Van koffiemok tot een horloge. Met de technologie die 3D printers tegenwoordig beschikken is er een hoop mogelijk. Als het daadwerkelijk mogelijk wordt om vanaf je iPhone 3d te kunnen printen is het een grote doorbraak voor de 3D branche. Het gebruik van een 3D printer wordt hiermee eens stuk gemakkelijker gemaakt. Omdat het lastig is om 3D te tekenen zijn er apps ontwikkeld om jou de hulp te bieden die je nodig hebt. Houd de ontwikkelingen in de gaten en ontdek welke leuke mogelijkheden zijn! De technologie zit niet stil en blijft zich ontwikkelen.