Waar gaat het vaak fout?

Waarom de helft van de startende ondernemers niet verder komt dan 5 jaar, ligt vaak aan dezelfde fouten die steeds door een starter wordt gemaakt. Leer van de fouten van een ander. In dit artikel lees je veel voorkomende fouten voor startende ondernemers.

Onvoldoende voorbereiding

Zoals het spreekwoord luidt: Goed voorbereid is het halve werk. Dit is niets minder waar bij beginnen van ondernemen. Schrijf een ondernemingsplan voor jezelf en het bedrijf om erachter te komen of je een kans maakt in het bedrijfsleven. In het vorig artikel lees je meer over zo’n ondernemingsplan

Huisvestiging

Locatie van je bedrijf en de kosten hiervan zijn voor een beginperiode van belangrijke aard. Bepaal van te voren goed wat voor pand je nodig hebt, en hoeveel kosten je hiervoor wilt maken. Kies daarnaast een geschikte locatie om je medewerkers en klanten te ontvangen.

Gebrekkige administratie

Het is belangrijk om vanaf start een goed inzicht te hebben op je inkomsten en uitgaven. Wees niet te snel met het opnemen van privé kapitaal, maar zorg eerst voor wat stabiliteit in de administratie. Wanneer je het overzicht verliest, zeker in het begin, kan het grote gevolgen hebben.

Belasting

Wanneer je een snelle start maakt met de verkoop, wees dan niet te enthousiast. Belastingaanslagen komen vaak pas over langere periodes, en je zit niet bepaald op een aanslag te wachten wanneer je de winsten al hebt uitgegeven of hebt teruggeïnvesteerd in je bedrijf.

Onvoldoende verkoop

Als het goed is heb je in je ondernemingsplan vastgesteld of jij als ondernemer geschikt bent. Dit houdt ook in dat jij je verkoopgesprekken goed kan laten leiden. Wanneer dit toch tegenvalt, bedenk voor jezelf of een verkooptraining zinvol is, want je bestaansrechts zal hoe dan ook op de verkoop van je producten en diensten liggen.

Wanbetalers

Het is erg belangrijk om als startende ondernemer je debiteurenadministratie goed op orde te hebben. Je wilt namelijk wel dat alle klanten de rekeningen op tijd betalen. Wanneer je wat langer bestaat zal dit een klein stootje zijn, maar voor een kersverse ondernemer is dit een ander verhaal. Zorg er daarom voor dat wanneer een klant niet op tijd betaald, je structureel aanmaant. Wees niet bang dat je klanten boos worden, het is slechts een teken dat jij de zaken op orde hebt.

Privé en werk

Wanneer je weinig begrip krijgt op het thuisfront, kan het starten van een onderneming erg zwaar zijn. Probeer een goede balans te vinden tussen werk en privé. Als dit niet lukt, is het altijd nog mogelijk om een professionele coach in te schakelen die grenzen voor u stelt.