Welke garagedeur pas bij jou

Omdat veel mensen besluiten om in de lente hun huis een flinke opknapbeurt te geven en daarbij ook een blik op de garagedeur wordt geworpen, komt het in deze periode vaak voor dat mensen ervoor kiezen om hun garagedeur te vervangen. Maar welke garagedeur pas dan het beste bij jouw? Op die vragen proberen wij in dit artikel een antwoord te geven.

Hoe vaak wil je de garagedeur gaan gebruiken?

Deze vraag klinkt misschien wat vreemd, maar dat is hij zeker niet. Wanneer je namelijk iemand bent die van fietsen houdt en er dagelijks op uit trekt, dan is het erg irritant als je de deur van de garage iedere keer in zijn geheel moet openen en sluiten. Kies in dat geval dan ook liever voor een garagedeur die slechts voor een deel geopend hoeft te worden om de garage in en uit te kunnen gaan.

Garagedeuren die in deze behoefte voorzien zijn onder andere zijdelingse garagedeuren en openslaande deuren. Het eerste type deur gaat, zoals de naam al aangeeft, zijdelings open. Openslaande deuren bestaan uit twee deurbladen die naar buiten toe openklappen. Een openslaande deur kan je daarom het beste zien als de deuren die ook in je woning zitten. Je hoeft de deur dus maar een klein stukje te openen om de garage in of uit gaan.

Het gebruik van de ruimte in de garage

Een tweede vraag die je jezelf kunt stellen, is hoe je de ruimte in de garage wilt gaan gebruiken. Wanneer je voor ogen hebt om een hobby in de garage te gaan beoefenen, is het natuurlijk erg prettig als het tijdens de koudere dagen niet te koud wordt in de garageruimte. In dat geval zijn geïsoleerde deuren dus een goede keuze. Een voorbeeld van een deur die van geïsoleerd is, is een sectionale garagedeur. De lamellen van een sectionaaldeur zijn namelijk vrij dik en voorzien van isolatiemateriaal. Ook zorgen rubbers rondom de lamellen ervoor dat tocht en kou vrijwel niet de garage kunnen binnenkomen. Erg comfortabel als je bijvoorbeeld je nieuwe meubel van hout aan het maken bent!

Wil je de ruimte in de garage alleen maar benutten om wat gereedschap, fietsen of de auto in te stallen? Dan is een kanteldeur een prima oplossing. Deze ongeïsoleerde garagedeuren zijn namelijk wat goedkoper in aanschaf dan een geïsoleerde deur, maar bieden wel datgene waarnaar je op zoek bent. Namelijk een deur die je goed kunt afsluiten maar verder geen isolerende werking heeft.

Het totaalplaatje van de garagedeur in je woning

Naast het gebruik van de garage is natuurlijk ook het totaalplaatje dat de woning en de garagedeur uitstralen van belang. Wil je een zeer moderne uitstraling realiseren? Dan is een moderne sectionale deur van aluminium een goede keus. Ga je echter liever voor een landelijke uitstraling, dan zijn de deurbladen van hout natuurlijk veel mooier.

De veiligheid van de deur

Niet ieder type deur is even goed tegen inbraak en ongelukken met de deur beveiligd (ook al zijn hier de nodige verbeterslagen in gemaakt waarover je in dit artikel meer kunt lezen: http://www.nieuwsbank.nl/inp/2016/07/22/H024.htm). Wanneer je bijvoorbeeld kleine kinderen hebt wil je natuurlijk niet dat hun vingertjes tussen de garagedeur onderdelen klem kunnen komen te zitten. Voor wat betreft de veiligheid is het dan ook van belang om advies in te winnen bij een gespecialiseerd garagedeurbedrijf. Daar krijg je te horen welke deur het beste bij jouw situatie past. Sla deze laatste stap dan ook zeker niet over en neem ruim de tijd om je voor te laten lichten.