ZZP’er en toch buiten de deur werken?!

Maar liefst zeventig procent van de ondernemers kiest ervoor om te starten in de vorm van een eenmanszaak. Naast enkele aantrekkelijke fiscale regelingen vormt gemak hiervoor een belangrijke reden: het inschrijven bij de Kamer van Koophandel is namelijk binnen een half uurtje geregeld en ook de administratieve verplichtingen zijn minimaal. Veel zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers)/freelancers kiezen daarom ook voor deze rechtsvorm.

Zij werken voor verschillende opdrachtgevers zonder dat er sprake is van een vast dienstverband, het enige wat zij vaak voor hun werkzaamheden nodig hebben is een laptop, een internetverbinding en een telefoon of smartphone. Hierdoor zijn zij niet plaatsgebonden en kunnen zij ook gewoon buiten kantoortijd werken. Denk bijvoorbeeld aan consultants, web developers en tekstschrijvers.

Werken vanuit huis, of toch liever niet?

Veel ZZP‘ers zijn daarom geneigd om gewoon vanuit huis te werken, en dat is natuurlijk ook wel begrijpelijk aangezien het gewoon lekker makkelijk is: geen files, alles bij de hand en geen extra kosten (soms zijn de kosten van de werkruimte zelfs aftrekbaar!). Daarnaast zijn werk en privé ook eenvoudiger te combineren, eventuele kinderen hoeven niet naar de kinderdagopvang en tussendoor kun je nog de weekendboodschappen doen.

Toch is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn als het gaat om thuiswerken, er zijn namelijk ook aardig wat nadelen bekend.  Zo ligt het risico altijd op de loer dat je tijdens je werkzaamheden wordt gestoord door bijvoorbeeld een bellend familielid en kan het soms lastig zijn om werk en privé van elkaar te scheiden. Daarbij komt dat het thuis ontvangen van klanten of een zakenpartner niet zo professioneel is en je komt minder snel in contact met andere ondernemers wanneer je alleen maar thuis zit…

Daarom zijn er ook ZZP’ers die kiezen voor een zogenaamde flexplek. Dit zijn werkplekken die je voor een korte periode ergens kunt huren. Vooral de laatste jaren zijn ze erg populair geworden en verwacht wordt dat deze trend zal doorzetten, mede doordat het voor verhuurders de ideale mogelijkheid vormt om leegstaande kantoorpanden tijdens de crisis alsnog te verhuren. Maar ook horecagelegenheden bieden zo nu en dan enkele flexplekken aan. Voor ondernemers is het een ideale manier om tegen minimale kosten toch een werkplek buiten de deur te hebben. Vooral startende ondernemers kunnen erg profiteren van het feit er ook andere ondernemers gebruik maken van de ruimte, iets dat innovatie en het netwerk ten goede zal komen.

Waar op letten bij flexplek

Toch is de ene flexplek de andere niet, let daarom naast de prijs ook goed op enkele andere zaken.  Bepaal bijvoorbeeld of de uitstraling van de ruimte past bij wat je als  onderneming wilt uitstralen, iets dat vooral belangrijk is wanneer je zo nu en klanten wilt ontvangen. Maar houd bijvoorbeeld ook rekening met de ligging en de bereikbaarheid van het pand. Zoek daarnaast ook goed uit met welke contracten er wordt gewerkt, wat er allemaal wel en niet onder het abonnement valt en wat de opzegtermijn bedraagt.